Hic et nunc/ Här och nu

Stora barriärrevet …

är världens största system av korallrev. Det sträcker sig cirka 2000 kilometer parallellt med nordöstra Australiens kust, från söder om Queensland till Papuabukten söder om Nya Guinea, och täcker en yta på cirka 230 000 kvadratkilometer. Stora barriärrevet är en av de största strukturer som byggts av levande organismer och det kan ses från rymden.

 Kännetecken

Stora barriärrevet vetter med en sida in mot Australiens kust och med den andra sidan ut mot Stilla havet. Trots sitt namn består Stora barriärrevet egentligen av tusentals mindre, individuella rev som ligger på ett avstånd av mellan 10 till 200 kilometer från kusten. I norr och söder ligger reven mer sammanhängande än i mitten (i mitten ligger de ganska spridda). Det finns också många både små och stora öar närmare stranden med rev runt omkring. På kustsidan av det som brukar anses som "huvudrevet" är det sällan mer än 100 meter djupt. Detta område, vattnet mellan huvudrevet och stranden, kallas för Stora barriärrevslagunen. Bottnen här är ofta täckt av ett tunt lager slam, eftersom den skyddas mot kraftiga vågor av reven längre ut. På havssidan är det dock betydligt djupare och mer utsatt för nedbrytning av vågor och stormar. Men också tillväxten av koraller är större här.

 

Historia

Stora barriärrevet började byggas upp för cirka 18 miljoner år sedan. Det översta lagret, som de levande korallerna finns på idag, uppskattas vara cirka 8000 år gammalt. Under årens lopp har

havsnivån varierat, vilket har lett till bildandet av atoller. Människor, Australiens urinvånare aboriginer och Torressundöbor, kan ha bott på öarna i området i 40 000 år. James Cook var den första europeiska upptäcktsresande som såg Stora barriärrevet. Han upptäckte det när han gick på grund där den 11 juni 1770 med barken HMB Endeavour. 1981 upptogs Stora barriärrevet på UNESCO:s världsarvslista.

Annonser

Ett svar

  1. Quinny

    Stora barriärrevet, många dykares dröm och död. Ett vår jords kanske mest intressantaste platser. Jag har sett många underbara bilder från revet med de mest underbliga levande koraller som finns där. När jag läser tidsåldern 18 milj år sedan, fryser jag nästan till is. Man hisnar… vad är vi egentligen, ingenting, bara dammkorn i världsaltet.Idag har jag packat lite i husbilen. Sedan kom Elvira och vi gick och handlade det som fanns och vi ville ha på Ica. Elviras lista var diger; glass, chips, salta pinnar, rulltårta, badsvamp… Badsvamp…? Jo, hon fick en, den kostade 10 riksdaler i skräpkorgen… Känner mig trött, lite avlagen kan jag säga. Tur att du finns min storasyster och vän. Spacet här har vi nästan för oss själva… Det är inte dåligt i detta elektroniska tidevarv!Hoppar i säng, önskar dig godnatt och sov gott. Nu åker vi tidigt bittida imorgon, men jag har laddat mobilen och ringer dig.Stor veckoslutskram frånLilla Ysta med man och mamseller

    11 juni, 2009 kl. 15:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s