Hic et nunc/ Här och nu

Dagen den orädde…

 …känner sig aningen rädd och oförstående över händelser i vardagen och undrar: handlar man rätt och är fläckfri om man använder sig av nedanstående metod.? Trampar man över gränsen blir man förmodligen betraktad som obalanserad och provocerande.

Det finns ett japansk ordspråk som går: Mizaru, Kikazaru och Iwazaru, vilket betyder" Se inte, hör inte, tala inte. 

Mizaru, Kikazaru och Iwazaru är namnet på de tre aporna som i sig är en metaforisk form av Buddihismens stadgar, bland annnat apornas sensmoral som "Se ingen ondska", "hör ingen ondska" och "säg ingen ondska". I västerlandet har ordspråkets och motivets betydelse ofta tolkats som förstnämnda och förknippats med mentala skygglappar och önsketänkande: att inte vilja se eller erkänna missförhållanden och faror.

Den mest kända, och kanske äldsta, plats där motivet med de tre aporna återges är i ett snideri från 1600-talet över en port i Shintohelgedomen Tōshō-gū i den japanska staden Nikkō.

//Gunilla

  
Annonser

2 svar

  1. Quinny

    Kära Storasyster, nej jag tror inte man är fläckfri om man använder sig av ovan stående… inte höra… rop på hjälp, ångesten i din nästas röst, ett barns gråt, en människas hårda ord… inte se… att välja att inte vilja se hur nästan kanske plågas till döds, kanske en människa som slår sitt barn eller medmänniska, att inte våga se ångesten i sin nästas ögon… att inte tala… hålla inne med det som du skulle kunnat hjälpa en medmänniska med i nöd, nej då kan man inte vara fläckfri. Mamma brukade säga bättre fly än illa fäkta, en sanning med modifikation, en halv sanning… bättre fäkta än illa fly, vill jag säga. Denna delen i den moderna buddismen har jag inte stött på och absolut inte i samband med Lamaismen som kämpar mot svår ondska från Kinesernas sida. Hoppas jag aldrig skall behöva slå dövörat till eller inte låtsas se. Den som aldrig svarar frankt har dold en osanning i sitt bröst, det är min åsikt. Dessa figurer kanske har en större mening i det stora hela, men tolkat så som jag gör, vill jag inte ha dem hos mig. Bättre då att tolkas som obalanserad och provocerande, vem är inte det ibland. En dålig dag har alla och en del är helt berättigade. Gå över gränsen, vem har sagt var den går? Den har jag trampat över flera gånger, men jag har i alla fall sagt min ärliga mening, inte hållit för min mun.Djupt tänkt, jag blir ivrig, har dock idag haft en mycket trevlig dag, på ett barns dop. Där sågs idag ingen ondska, kärleken var det främsta.Till dig min kära, bästa Storasyster, skall det bara ges kärlek. Den andra sidan skall du aldrig tänka på. Jag är trött, har ont i fötterna, är svettig men faktiskt glad ändå. Jag möttes av kärlek hos mina barnbarn Chelsea och lille Negerkungen, en liten rackare full av skratt och springiga ben.Hör av mig imorgon. Skall nu börja packa husbilen och det känns lite motbjudande just nu… puhhhh…Önskar dig en riktigt god natt och vackra drömmarDin Lilla Ysta

    4 juli, 2009 kl. 15:25

  2. Tina

    Hej min vän!!!Tack goa du för du hälsar på mej och för att du skriver hos mej. Blir glad vet du.Ser att det är inte bra hos dej. Det gör mej ont.Vet ju inte vad det rör sej om. Hoppas det vänder till det bättre snart.Ja du livet är ingen dans på rosor men för den delen behöver dom ju inte vara så taggiga ibland.Kramar om dej.TINA

    5 juli, 2009 kl. 14:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s