Hic et nunc/ Här och nu

Anchers hus….

…har jag besökt två ggr samt konstmuseét där Hugo Alfvéns flygel är placerat. Det är mer än sevärt. Personligen är jag mycket förtjust i Skagenmålarna  och framför allt Anna Ancher.
 
 

Anna Ancher, 1859 – 1935, föddes 18 augusti, 1859 i Skagen, Danmark och dog den 15 april 1935. Hon var dotter till Erik Bröndum och Ane Hedvig Möller som drev ett pensionat i Skagen.

Anna växte upp i Skagen, ett isolerat och fattigt fiskesamhälle och nästan okänt innan det på 1880-talet blev berömt som samlingsplats för nordiska friluftsmålare. Konstnärerna var gäster på pensionatet och på så sätt kom Anna i kontakt med konstnärerna och studerade deras målningar när de hängde för att torka. Anna fascinerades av målningarna och hennes konstintresse växte.

Anna var bara i konfirmationsåldern då hennes blivande make Michael Ancher 1874 slog sig ned i Skagen tillsammans med Karl Madsen. Tillsammans med målaren Viggo Johansen fick de upp ögonen för Annas talang och uppmuntrade henne att söka professionell utbildning.
Familjen accepterade att Anna ville ägna sig åt konsten och hon blev därför inte involverad i pensionatets kökssysslor. I tre vintrar 1875-78 studerade hon på Vilhelm Kyhns privata tecknings- och målarskola för kvinnor. Samtidigt fick hon vägledning av Michael Ancher som hon då var förlovad med.
1880 gifte sig Anna och Michael och fick barn. Detta hindrade dock inte Anna från att fortsätta att måla.

Anna debuterade på Charlottenborgs Vårutställning när hon var 20 år och hennes konst fick ett positivt mottagande.

Anna var den ende av Skagenmålarna som var född på Skagen. Hon målade ofta kvinnor i arbete. Hon var hela sitt liv bosatt på Skagen, där hon ömsint skildrade den fattiga fiskarbefolkningen.

Anna Ancher tavlor räknas in bland de viktigast inom dansk konst.

1967 öppnades Anna och Michael Anchers hus i Skagen som museum. (Internet)

2 svar

  1. Quinny

    Go\’middag, Storasyster, missade denna bloggen igår. Vilka vackra målningar Anna Ancher målade. Man kan om man är som jag, novis, knappt skilja dem från Carl Larsson, men influenserna syns. Målningen med den lilla bedjande flickan berör mig mest… tänker på de mina, de gamla…Vilken lycka att kunna måla på detta vis, tycker fotografin kan tjäna samma syfte. Det finns bilder som berör, de blir ett konstverk. Har varit lite borta från kameran på sistone. Beror på alla de bilder som ligger och väntar på att bli genomgångna. Ingen retouch, men likväl lite mättnad och skärpa. Synd att det inte blev bra bilder från Torpa Stenhus, men dit kan vi väl åka, det är inte långt från oss. Hade en bra dag igår, men hur mycket jag förstod och kunde ta\’ in, det vete gudarna… det bästa var att mamsellerna fick ligga där under våra stolar. Början lite taggig med slutet gott. Däremot några impulsköp för matte blev det inte, men det visste jag nästan innan vi åkte. …att ha en karl med i bagaget på shopping är lika med plus minus noll.Ha en bra dag idag, min Storasyster, här uppe på berget hänger molnen blå-grå och tunga, det blir regn…En stor Julikram från oss allaLilla Ysta

    23 juli, 2009 kl. 06:55

  2. geneviève

    je vais rechercher, sur le net qui était Anna Ancher…….je suis curieuse….et ça m\’intéresse..Bon Dimanche amie lointaine…..

    25 juli, 2009 kl. 11:01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s