Hic et nunc/ Här och nu

Kameliaträdet…

…som växer i ett växthus på Strömsbergs gård i Jönköping är förmodligen Sveriges största träd i sin klass. Det sköts omsorgsfullt och kräver hög fuktighet och sval temperatur (+6 – 12°C).

Kamelia (Camellia japonica) är en buske i familjen teväxter. Den kommer ursprungligen från bergstrakter i Japan, Korea och Kina.

Det var Baron von Essen, dåvarande ägare av Strömsbergs Herrrgård som tog hit växten i en kruka, förmodligen från Kina år 1908 och då hade trädet redan omkring 50 år på nacken. Det sägs att ett kameliaträd kan bli uppåt 500 år gammalt om det sköts väl. Namnet Kamelia har Carl von Linné gett detta träd efter en botaniker, som reste till Korea och tog med plantan till Tjeckien. Hans namn var Georg Joseph Camellius (Kamel), apotekare och forskningsresanden från Manila. Han levde under senare hälften av 1600-talet och kan ha varit den som först tog kamelian till Europa. Artnamnet japonica betyder ”japansk”. På 1800-talet var kamelia en vanlig krukväxt i Sverige. Då fanns ofta svala, ljusa rum i bostäderna vilket passade kamelian bättre än nutidens högre bostadstemperaturer. I Japan finns två underarter, Camellia japonica ssp japonica i söder och Camellia japonica ssp. rusticana längre norrut. Den sistnämnda är mer köldtålig och kallas ibland för ”snökamelia”. Framtagning av hybrider har skett i minst 300 år i Kina och Japan. I Japan föredrogs enkla blommor och i Kina dubbla. I början av 1800-talet började man även i Europa att ta fram nya sorter. Det finns minst 2 000 sorter och odlare har ett klassificeringssystem för kamelior där de delas in efter blommornas storlek och form.

I lördags då jag gjorde min visit i växthuset kom jag underfund med att jag tagit med mig fel glasögon men det blev några bilder felet till trots.

Annonser

5 svar

 1. ÅÅÅÅ, så otroligt vackra blommor, ett sådant vackert träd. Vad jag ångrar att vi inte gick dit, men så är det, girigheten efter saker vinner. Nej, du vet att det inte var riktigt så, men F ångrar bittert även han, att vi missade detta. Bilderna på blommorna är så vackra och jag förstår att de ville pryda sig i dessa blommor främst under 20 – 30-talen.
  Trots dåliga ögon fotograferar du ljuvliga bilder.
  Nu har vi just druckit en kopp te och nu skall jag passa på att tvätta några maskiner tvätt, innan jag kryper till kojs. Så har jag gjort något nyttig idag, då!
  Godnatt, Storasyster, vi hörs!
  Kram Lilla Ysta

  6 februari, 2011 kl. 20:35

 2. Berit Zethraeus

  Fina bilder. Doftar den också?

  7 februari, 2011 kl. 11:19

 3. Nadine-Gabrielle

  Toutes ces fleurs sont superbes, j’en ai dans mon jardin, je vais les laisser aux personnes qui achètent la maison. A Dijon, je serais en appartement, j’essaierais de fleurir le balcon.
  ;), Nadine

  7 februari, 2011 kl. 14:39

 4. Jättefina bilder och texter här. Väldigt vackert träd. Kommer att kolla in här fler gånger.
  Tack för att du tittade in hos mig.
  //Lars U.

  8 februari, 2011 kl. 21:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s