Hic et nunc/ Här och nu

Trettondedagen

Naturen sover
färgspel i horisonten
trettondedagen

MorgonTrettondedagen-en annorlunda dag som kommer i skymundan av allt julfirande med julmat, dryck och presenter. Lite märkligt.

Denna dag ansågs att de tre vise männen nådde fram till Betlehem med sina gåvor till det nyfödda Jesusbarnet. Idag firar icke troende  julhögtiden med stora utsvävningar utan att egentligen veta varför. Många gånger tänker inte de troende på hur viktig och stor trettondedagen varit genom tiderna.  _Liten berättelse nedan-

Herodes stalldräng Staffan var den som, enligt legenden, först ser Betlehemsstjärnan och spår att den visar att en större och mäktigare härskare än Herodes är född. Herodes svarar att det är lika omöjligt som att den stekta tuppen ska gala. Då reser sig tuppen på fatet och galer – och som tack för den ovälkomna spådomen låter Herodes stena sin stalldräng.

Därefter befaller Herodes att alla gossebarn i Betlehem som är två år och därunder ska dödas. Därigenom hoppades Herodes att bli av med en konkurrent om kungatronen. Men Jesusbarnet räddas genom flykten till Egypten. Denna legend är bakgrunden till att 28 december kallas värnlösa barns dag, tidigare menlösa barns dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s